Korte Cursussen

Voorjaarsflora Elsloo
zaterdag, 21 april, 2018
Elsloo
gratis

Elsloo hoeft geen uitleg. Dit is het paradijs van de voorjaarsbloemen. Wil je ze allemaal zien moet je minstens tweemaal per seizoen het gebied bezoeken. Naast ons geheugen opfrissen om de soorten bloemen te herkennen gaan we ook genieten van de lente. Naast bloemen zijn er natuurlijk ook heel wat andere boeiende waarnemingen in het gebied te doen. Let op we komen niet samen aan het kasteel maar bij het binnen rijden van Elsloo aan de kerk.

zaterdag 21 april 2018 -samenkomst om 14 u aan de kerk van Elsloo – adres: Scharberg Elsloo
Informatie en inschrijvingen voor deze wandelingen marcmeert10@telenet.be

Mossenwandeling
zaterdag, 10 maart, 2018
Gors op Leeuw
gratis

Zoals elke winter gaan we in de winter op zoek naar mossen. We maken kennis met het leven van deze kleine plantjes. We bekijken de meest algemene soorten die in het veld te determineren zijn. Voor deze wandelingen is een vergrootglas onmisbaar.
zaterdag 10 maart 2018 - Gors Opleeuw - Zammelen. Samenkomst op het plein tegen over het Kasteel (Hoogstraat - Gors Opleeuw)

Houtzwammenwandeling
zondag, 28 januari, 2018
Kelchterhoef
gratis

Paddenstoelen zoeken in de winter. Ja het kan. Houtzwammen zijn paddenstoelen die soms jaren oud kunnen worden en dus ook vaak in de winter te vinden zijn. Net zoals bij de mossen worden de houtwammen in de andere perioden vaak over het hoofd gezien. Opvallende soorten zoals de Kopergroenzwam en de Gekraagde aardster krijgen op onze wandelingen al vlugger onze aandacht. Daarom is de winter een uitstekende gelegenheid om ook deze zwammen te leren kennen. Op deze manier kunnen we ook op onze winterwandelingen de kringloop der stoffen mooi illustreren.
Naast dat houtzwammen heel mooi en opvallende kleuren kunnen bezitten, kan je er ook heel wat andere dingen vertellen (zoals het gebruik van de Tondelzwam of de Berkenzwam). Heb je al eens gehoord van de schilderszwam of de Ziekenhuiszwam? Misschien kom je het allemaal te weten op deze vormingsactiviteit.
Al jaren organiseert Mycolim (de Limburgse paddenstoelenwerkgroep) deze wandeling en ook dit jaar in samenwerking met de Limburgse Natuurgidsen.

zondag 28 januari 2018 - samenkomst om 14 u op de parking van HOEVE JAN in Kelchterhoef - Kelchterhoefstraat 3 3530 Houthalen-Helchteren (In samenwerking met de Mycologische werkgroep Limburg)
Informatie en inschrijvingen voor deze wandelingen marcmeert10@telenet.be

Mossenwandeling
zaterdag, 9 december, 2017
Terril Heusden-Zolder
Gratis

Mossenwandelingen
Deze wandelingen zijn vrij te volgen. Alle wandeling staan los van elkaar. Je kan er één of meerdere volgen. Vaak komen we dezelfde soorten tegen maar elk gebied heeft ook zo zijn eigen soorten.

Een tweede excursie gaat door op de terril van Heusden-Zolder. Tijdens deze excursie gaat het hoofdzakelijk over mossen en wat een natuurgids er over kan vertellen. We leren de meest voorkomende mossen kennen.. Een vergrootglas meebrengen is sterk aangeraden.
Mossenwandeling mijnterril Heusden-Zolder op zaterdag 9 of 16 december 2017: Parking terril in de Halstraat in Heusden-Zolder van14.00 tot 16.00u.
Inschrijven voor deze les kan je via volgend mailadres marcmeert10@telenet.be
Info Marc Meert 0477 61 47 09

Mossenwandeling
zaterdag, 18 november, 2017
Domein Bokrijk
gratis

Mossenwandelingen
Deze wandelingen zijn vrij te volgen. Alle wandeling staan los van elkaar. Je kan er één of meerdere volgen. Vaak komen we dezelfde soorten tegen maar elk gebied heeft ook zo zijn eigen soorten.
De eerste excursie gaat door in Bokrijk. Tijdens deze excursie gaat het hoofdzakelijk over mossen en wat een natuurgids er over kan vertellen. We leren de meest voorkomende mossen kennen: zowel deze van het bos, de beekvallei, verstoorde terreinen (parking) en op stenen. Een vergrootglas meebrengen is sterk aangeraden.
Mossenwandeling Bokrijk op zaterdag 18 november 2017: Samenkomst parking 1 Kasteel - Craenevenne (In de buurt van het Koetshuis) van het Provinciaal domein van Bokrijk van14.00 tot 16.00u.
Inschrijven voor deze les kan je via volgend mailadres marcmeert10@telenet.be
Info Marc Meert 0477 61 47 09

Binnenles mossen
woensdag, 15 november, 2017
Bosmuseum Gerhagen Tessenderlo
5 euro

Binnenles mossen
Om onze winterwandelingen over mossen voor te bereiden organiseren we een binnenles over mossen.
In deze les wordt de algemene levenswijze en de algemene kenmerken van deze planten bekeken. Dit vormt een goede basis om bij de volgende wandelingen de meest algemene soorten makkelijker te leren kennen. We laten je kennis maken met de determinatiewerken die er in de handel te verkrijgen zijn en we bezorgen jullie wat materiaal om mee aan te slag te gaan.
Handig is om reeds een vergrootglas mee te brengen naar deze les. Wij zorgen voor enkele binoculairs om alles beter te leren bekijken.

Deze les gaat door in het Bosmuseum in Gerhagen (Zavelberg 10 Tessenderlo - Parking natuurpark Gerhagen Heggenbossenweg) op woensdag 15 november 2017 van 19 tot 21 uur.
Inschrijven voor deze les kan je via volgend mailadres marcmeert10@telenet.be
deelname in de onkosten €5
Info Marc Meert 0477 61 47 09

Grassenwandeling
zaterdag, 3 juni, 2017
Schulen
gratis

Grassen zijn te moeilijk. Dus kijken we maar liever naar andere bloeiende planten. Op deze manier laten we deze prachtig bloeiende planten vaak links liggen. Nochtans zijn er grassen die zeer gemakkelijk te herkennen zijn. Voor de rest is het alleen maar de eerste stap te zetten om kennis te maken met deze groep van planten. Je zal zien er gaat een nieuwe wereld voor je open met prachtige vormen en kleuren. We leren grassen te bekijken en te determineren aan de hand van specifieke eigenschappen in de omgeving van het Schulensbroek.
We maken gebruik van de determinatietabel opgesteld door Hans Vermeulen van Natuurpunt. Er zullen genoeg grassen zijn om deze (beter) te leren kennen. Na deze kennismaking ga je de grassen anders bekijken en zal je in de toekomst niet meer spreken van gras maar van ‘Vossenstaart, Glanshaver, Beemdlangbloem’ en zo meer.

Zaterdag 3 juni 2017 Grassenwandeling Schulen.
Vertrek om 14 u aan de kerk in Schulen
Een loepje meebrengen is noodzakelijk.
Gids Marc Meert
Inschrijven marcmeert10@telenet.be

HOGE VENEN TERUGKOMDAGEN 2017
vrijdag, 20 oktober, 2017 tot zaterdag, 21 oktober, 2017
HOGE VENEN

Vriendenkring van Hoge Venen Natuurgidsen
ORGANISEERT IN SAMENWERKING MET DE WERKGROEP LIMBURGSE NATUURGIDSEN

HOGE VENEN TERUGKOMDAGEN 2017 op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober

Programma:
Vrijdag 20 oktober van 9u tot 9u30 Onthaal in Berinzenne. Aansluitend een uiteenzetting over het “Life project “ : Restauratie van de hoogvenen in Wallonië en in het bijzonder over het Life project “Ardenne Liégeoise” dat de restauratie beoogt van de hoogvenen en heidegebieden gelegen op de hoogvlakten van Spa-Malchamps en het Plateau des Tailles (Baraque Fraiture). Na de picknick is er een excursie naar de restauraties van Spa-Malchamps.

We overnachten op basis van halfpension in kamers van 4 personen in Dennenheuvel in Bomal. Meer info kan je vinden op http://www.dennenheuvel.be/.

Zaterdag 21 oktober 9u30 gaan we op stap met de verantwoordelijke van het Life project “Helianthème”(“Zonneroosje”), Thiery Ory. Dit project beoogde de restauratie van de half natuurlijke landschappen op de kalkbodems van de Famenne en de Condroz. Het project “Mont les Pins” is daar een goed voorbeeld van en een bezoek waard en ligt rechtover het hotel.
Na de picknick zal Frederic Degraeve, bioloog van Natagora, ons rondleiden en laten kennismaken met de restauratiewerken in de hoogvenen van de hoogvlakte “Plateau des Tailles”.
Afsluiten en afscheid nemen bij een lekkere “La Chouffe” in een plaatselijke kroeg….
--------------------------------------------
Optioneel is er een derde dag: op zondag gaan we op zoek naar de dolmen van Weris met museumbezoek en namiddag maken we een wandeling langs verschillende menhirs en legendarische stenen met geheime krachten.

ALLE info en mogelijkheid tot inschrijven kan je krijgen via een mail naar Miet.Dreezen@telenet.be

Paddenstoelen voor beginners VOLZET
zondag, 3 september, 2017 tot zondag, 1 oktober, 2017
Craenevenne Genk
10 euro
Mossenwandelingen
zaterdag, 18 februari, 2017 tot zaterdag, 11 maart, 2017
Zonhoven - Borgloon
gratis

Zoals elke winter gaan we in de winter op zoek naar mossen. We bekijken de meest algemene soorten die in het veld te determineren zijn. Voor deze wandelingen is een vergrootglas onmisbaar.
- zaterdag 18 februari 2017 De Teut - samenkomst om 14 u parking camping de Holsteenbron
- zaterdag 11 maart 2017 Borgloon - samenkomst om 14 u parking abdij van Coolen Borgloon